Svartfiber är internets födelse

Mobiloperatören 3 har beställt svartfiber och det är Daniels uppgift att se till så att de blir nöjda.Vi levererar fiber utan internet. Det är alltså en död fiber.
– Alla operatörer har möjlighet att hyra fiber från Gävle Energi/GavleNet. När de fått den svarta fibern kan de sätta in sin egen utrustning. Men först måste den på plats och kontrolleras.
Daniel åker till mobilmasten på Nynäs. Bakom lås och bom finns ena änden av fibern.

– 3 har beställt elva svartfiber runt om i Gävle.

Daniel plockar fram ett OTDR-instrument för att mäta fibern. I slutprotokollet står det att fibern är 2,1 kilometer men det är inte det som Daniel mäter utan hur bra signalerna går fram. OTDR står för Optical Time Domain Reflectormeter.

– Man skickar en ljussignal och mäter när den kommer tillbaka. Då syns det om skarvarna är bra. Är det långa sträckor med dåliga skarvar kan man bli helt utan signal, berättar Daniel.

Innan han börjar mäta ”tvättar” han fibern i kontakten med ett instrument som har något tandtrådsliknande i toppen. Det är inte bara skarvarna som ska vara bra, även fibern måste vara helt ren för att mottagningen ska bli så bra som möjligt. En kurva syns på mätutrustningens display. Daniel knappar lite och får en grön ruta till svar. Allt ser bra ut.

– De flesta fiber utgår från op-hotellet, säger Daniel och hoppar in i bilen igen.
Fibern måste kontrolleras i båda ändar och han beger sig till fiberhotellet för att se till den andra änden. Op-hotellet ligger i en källare. Stora operatörer har egna rum för sin fiber eller stora burar, andra har mindre utrustning i skåp.

Daniel plockar fram sin mätutrustning igen och kör samma rutin som han gjorde vid masten. Även den här gången får han grönt ljus. Nu är det upp till 3 att fylla den med för kunden intressant innehåll så att fibern får liv.

Publicerades den 26 november 2019.

Gå till nyhetsarkiv