Testa din hastighet Ta reda på hur snabbt du surfar.

För att kunna få ut maximalt av den hastighet du har på ditt bredband måste du säkerställa att din router stödjer hastigheten. En del routrar är begränsade och kan inte leverera mer än 100 Mbit/s.

Exempel: Du har beställt GavleNet bredband 250 Mbit/s men din router levererar max 100 Mbit/s. Det innebär att du inte kommer att uppnå en högre hastighet än vad routern klarar av.

Du behöver en router som stödjer högre hastigheter. På baksidan av din router kan du se vilken hastighet den stödjer. På ELON Ljud & Bild eller annan elektronikbutik kan du få hjälp att hitta en router som stödjer din hastighet.

För att veta var du ska placera routern för att få bäst täckning i hela hemmet kan du behöva pröva dig fram. Du kan använda dig av gavlenet.speedtestcustom.com för att se hur stark signal ditt nätverk har på olika platser. Testa genom att flytta runt routern och mät signalens styrka på de platser där du vill surfa snabbt. Ju öppnare och friare en router står, desto bättre fungerar det. Den får även gärna stå mellan en och två meter över golvet.

Har du en router med synliga antenner kan du med fördel rikta dom mot de delar av ditt hem där den trådlösa signalen gör bäst nytta.

 • Äldre datorer, mobiltelefoner, nätverkskort och andra elektroniska enheter kan vara hastighetsbegränsade. Det innebär att de kanske inte klarar av högre hastigheter.
 • Mjukvaran i enheter bör uppdateras till senaste version.
 • Bluetoothhögtalare, mikrovågsugnar, kylskåp, trådlösa telefoner, babyövervakare och liknande elektronisk utrustning kan störa den trådlösa 2,4GHz-signalen och begränsa hastigheten.
 • Gamla och skarvade kablar kan också påverka din hastighet. Det kan därför vara en bra att köpa nya. Minst standard Cat 5e då den stödjer en hastighet på upp till 1 GB/s, den äldre Cat. 5-klassen kan inte prestera högre än 100 Mb/s.
 • Dina grannars trådlösa nätverk. Eftersom alla nätverk som ligger inom räckhåll delar på samma utrymme i etern kan de störa varandra.

Viktigt att tänka på

 • Låt enheter som inte behöver vara trådlösa, till exempel spelkonsoler och tv med internetaccess, vara uppkopplade via trådbunden anslutning. Det gör att du kan optimera ditt trådlösa surfande för de enheter som verkligen behöver det.
 • Internethastigheten blir inte snabbare än den svagaste länken i ledet. Även om du har en dator med det senaste nätverkskortet, kommer inte en äldre router att kunna leverera den högsta hastigheten.
 • Tänk på att ni som använder bredbandet i hemmet delar på hastigheten.

Exempel: Om en familj på fyra personer har 100/100 Mbit/s och använder bredbandet samtidigt får inte varje användare ut 100 Mbit/s. Om en person använder 25 Mbit/s betyder det att det finns 75 Mbit/s kvar för resterande användare att dela på.

Vanliga frågor och svar om bredbandshastighet

Via Gävle Energis Mina Sidor eller app kan du smidigt ändra hastigheten på ditt bredband. Välj den önskade hastigheten och signera med BankID. Din hastighetsbyte sker inom 15 minuter.

I appen

 • Logga in och navigera till startsidan (Hem).
 • Scrolla ned till avsnittet ”Genvägar” och välj genvägen ”Mitt bredband”.

Mina sidor

 • Gå direkt till ”Byt hastighet” på Mina sidor via den här länken. Du loggar först in med BankID.
Byt hastighet på Mina sidor

Nej, du kan ansluta din dator direkt till medieomvandlaren med en nätverkskabel. Utan router har du dock inte möjlighet att surfa trådlöst.

Du kan enkelt testa själv om din router är redo. Gör det på www.test-ipv6.se eller www.bredbandskollen.se.

Om du inte får något testresultat på IPv6 kan det vara så att du behöver uppgradera mjukvaran och aktivera IPv6 i din router eller att din router är så gammal att den helt saknar stöd för IPv6.

Kom ihåg att vår kundsupport, 0771-775 775, kan hjälpa dig med nästan allt.

Om du har ett stort hus med flera våningar, murstock eller tjocka väggar kan du behöva installera ett mesh-system. Med ett mesh-system sprids den trådlösa signalen till hela hemmet. Mesh skapar ett nätverk med små enheter utspridda i hemmet som alla kommunicerar med varandra. Det ger dig ett stabilt nätverk utan olika nätverk att ansluta sig till, något du behöver göra med WiFi-förstärkare. Mesh-system finns att köpa på de flesta elektronikbutikerna. En del återförsäljare erbjuder också hjälp att skräddarsy en lösning för just ditt hem.

Nyare routrar har något som kallas dualband. De sänder på två olika band, 2,4GHz och 5GHz. På dem kan man skapa två olika anslutningspunkter. 2,4GHz har längre räckvidd men lägre hastighet. 5GHz har kortare räckvidd men snabbare hastighet.

För att ansluta till 5GHz-bandet väljer du nätverket (SSID) som innehåller ”5G” eller ”5GHz” i namnet. Andra enheter som saknar stöd för 5GHz kommer fortfarande kunna kommunicera med varandra.

Exempel: Man kan med fördel använda 2,4GHz-bandet för vanlig surf, till exempel för att kolla mejlen, betala fakturor, läsa onlinetidningar och använda sociala medier. 5GHz-bandet är bättre för bland annat streaming och onlinespel som kräver kortare räckvidd men snabbare hastighet.

Läs mer
Byt hastighet på ditt bredband
Välj valfri hastighet mellan 100 och 1000 Mbit/s.
Felanmälan och support
Här kan du som privatkund göra en felanmälan eller kontakta vår support.
Hur kan vi hjälpa dig?
Se våra vanliga frågor och svar eller kontakta oss.