Supermaskinen blåser fiber med hög hastighet

GavleNet är Gävle Energis varumärke för bredband och fiber och är ett lokalt alternativ för många som bor och verkar i Gävle med omnejd. Under de senaste 15 åren har efterfrågan på fiber ökat lavinartat och företaget har anslutit många nya kunder till nätet.

För att dra fiberkabel under marken så behövs en maskin som blåser fiberkablarna genom ett tomrör. Under 2019 fick avdelningen Entreprenad en ny ”supermaskin” som är en riktig problemlösare.

Tidigare hade verksamheten en kabeldragare som är inköpt i början av 2000-talet. Den är avsedd för större kablar och klarar som minst av att mata kablar ner till en diameter på 8 mm. Man använder den främst till större rör som är 40/32 mm, där röret är 40 mm utvändigt och 32 mm invändigt. Maskinen var inte bara krånglig att frakta, utan det krävdes också mycket personal för att hantera den.

Under 2019 så införskaffades en ny, modernare, variant från svenska märket Jetting av modellen MJet V1. Något som gjort att man sparar in på både tid, pengar och resurser.

– Med nya byggmetoder där vi har slut på rör har vi nu en möjlighet att dra in subkanalisation, det vill säga flera mindre rör i ett större, berättar Mikael Skogsberg, arbetsledare på GavleNet. Ett exempel är att du kan fibersätta tre kunder i samma rör, istället för en enda kund, fortsätter han.

Kanalisation som har en innerdiameter på cirka 3-12 mm kallas för mikrokanalisation och är avsedd att användas antingen inomhus eller i annan kanalisation. Den nya maskinen effektiviserar det jobbet och gör att man slipper att dra kablarna för hand och ibland gräva upp extra draggropar.

– Den nya maskinen är en ”game changer”, skrattar Simon Starborg, fibertekniker. Hos så kallade problemkunder, där det kan vara fukt i rören eller sträckan är lång, går det mycket lättare med den nya maskinen.

Himla snabbt jobbat vid i trefaldighets kyrka

I höstas drog GavleNet in fiber till Heliga Trefaldighets kyrka som du hittar i centrala Gävle, precis vid Gavleån. Arbetet gick mycket smidigt med hjälp av den nya maskinen. Fredrik Halling, fibertekniker, visade hur det fungerade på plats.

– Det är roligt att vi kan satsa på ny teknik och får möjlighet att effektivisera projekten, avslutar Fredrik Halling. Det går fort i den här branschen och därför är det viktigt att vi hänger med i utvecklingen.

Vill du veta mer om den nya maskinen? Hör av dig till Simon så berättar han mer.

Publicerades den 2 juli 2020.

Gå till nyhetsarkiv