POP i hjärtat av Gävle ger ännu lägre ping

-Företag får snabbare kommunikation inom regionen, samtal och videomöten får bättre kvalitet samtidigt som konsumenter kommer uppleva ännu bättre anslutning vid streaming och gaming, säger Stefan Stexgård, strateg och produktansvarig hos GavleNet.

NetNod är baserat i Stockholm och är drivande inom internets utveckling i Norden. De har bland annat hand om punkter för trafikutväxling, så kallade IX (internet exchange) och under våren 2020 blev det klart att de expanderar sin verksamhet från Stockholm, Göteborg, Luleå och Sundsvall till att även inkludera Gävle.

– Det är fantastiskt roligt att vi har kunnat ro detta i land. Vi har under de senaste åren ökat dialogen med NetNod och tillsammans funnit en väg som kommer innebära nya affärer och möjligheter för båda parter men det är de långsiktiga effekterna för Gävle och Gävleborg som är det viktiga, säger Stefan Stexgård Strateg och Produktansvarig hos GavleNet.

Kortare vägar för internet att färdas

I och med den nya trafikutväxlingspunkten behöver internettrafiken inte längre växlas i södra Sverige, Danmark, Holland eller Tyskland. Det innebär att trafikvägarna blir kortare och snabbare och samtidigt mer robusta.

– Som kund hos GavleNet kommer det upplevas som att internetaccessen ökat i kvalitet. De beryktade ping-tiderna sjunker ännu mer, vilket är positivt. Det innebär även att andra kvalitetsvärden blir bättre eftersom det blir färre routerhopp och kortare väg för ljuset att färdas, säger Stefan.

GavleNet har redan anslutit sig. Nu hoppas vi på att fler ser storheten i det här och passar på att ansluta sitt nät till NetNod. Det är när många är anslutna som värdet av en lokal växlingspunkt blir som högst.

Publicerades den 2 juli 2020.

Gå till nyhetsarkiv