Framtidssäker surf med GavleNet

IP hit och versioner dit, vi förstår att det kan verka krångligt. Vi ska göra så gott vi kan för att försöka förklara vad det betyder.

Vad är IP (Internet Protocol)?

Internet Protocol är ett kommunikationsprotokoll som används för att enheter ska kunna kommunicera med varandra över internet. Protokollet innehåller information om hur enheters adresser ser ut och hur man skickar informationen fram och tillbaka mellan enheter.

Vad är en IP-adress?

Alla enheter som är anslutna till internet har en unik IP-adress. Adressen gör att enheterna i ett nätverk kan hitta och kommunicera med varandra. Hos oss har alla privatpersoner och företag unika IP-adresser som gör att de kan kommunicera med alla som är anslutna till internet.

Vad är skillnaden mellan IPv4 och IPv6?

Det finns totalt cirka 4,3 miljarder IP-adresser i version 4. Rätt mycket kan man tycka, men inte tillräckligt. Version 6 har nästan 340,3 sextiljoner IP-adresser, vilket krävs när allt fler enheter kopplas upp mot nätet.

Vad betyder det för dig som kund?

Med den nya versionens internet får du en snabbare upplevelse och tillgång till mer innehåll än tidigare.

Stödjer din router IPv6?

Du kan enkelt testa själv om din router är redo. Gör det på www.test-ipv6.se eller www.bredbandskollen.se.

Om du inte får något testresultat på IPv6 kan det vara så att du behöver uppgradera mjukvaran och aktivera IPv6 i din router eller att din router är så gammal att den helt saknar stöd för IPv6.

Kom ihåg att vår kundsupport, 0771-775 775, kan hjälpa dig med nästan allt.

Publicerades den 6 december 2019.

Gå till nyhetsarkiv