Byalaget i Sunnanåsbo fixar fiber till byn

Bredband via fiber är en förutsättning för att klara av framtidens alla internetbaserade tjänster, men att ansluta sin fastighet till fibernätet kan vara krångligt och kostsamt ju längre ut på landsbygden man kommer. I Sunnanåsbo har fiber blivit en möjlighet tack vare ett samarbete med Ockelbo kommun.

Byn bygger i samråd med oss

Långa sträckor och få anslutande fastigheter gör det ofta svårt och dyrt att finansiera en fiberutbyggnad på landsbygden. För att hålla ner kostnaderna har det tidigare gått att få statliga bidrag eller EU-stöd, men nu finns det inte längre sådana att söka.

För att det här projektet inte ska bli allt för kostsamt har vi tillsammans med Ockelbo kommun tagit fram en arbetsmodell som kallas ”Fiber Tillsammans”. Den bygger på något vi kallar för ”Byalag” och förutsätter att byn bygger fibernätet i samråd med oss.

Byalag i Sunnanåsbo är först ut

I Ockelbo kommun är ett byalag i Sunnanåsbo först ut. De har nu startat grävarbetet inför fiberutbyggnaden i byn. Redan i höst beräknas de att kunna surfa med lika höga hastigheter och oslagbara driftsäkerhet som boende i innerstaden.

Läs mer om projektet i Sunnanåsbo på Ockelbo kommuns webbsida genom att klicka här.

Vi hjälper gärna till

Bor du i ett område där ni är flera som vill ansluta sin fastighet med fiber, men som ännu inte fått något erbjudande från någon fiberaktör? Det finns möjlighet att bygga lokala fibernät. Vi hjälper gärna till och stöttar er i sådant arbete om rätt förutsättningar finns. Kontakta vår säljare Bosse Larsson på 026-17 86 27 eller bo.larsson@gavleenergi.se om du vill veta mer.

Publicerades den 9 februari 2021.

Gå till nyhetsarkiv