Instruktioner för tomtgrävning

Ladda ner som PDF

Publicerad den 2024-02-26 10:20
Uppdaterad: 2024-06-24 12:46

När ska du gräva?

Om vädret tillåter bör du ha grävt klart på tomten tills dess att vi startar grävningen i gatan. Om du inte grävt på tomten när vi gräver i gatan lämnar vi av en anslutningspunkt som kanske inte stämmer överens med din planerade tomtgrävning. På gavlenet.se/vara-fiberomraden kan gå in på ditt områdes informationssida för att se när grävningen beräknas starta.

1. Dags att gräva

Gräv en ränna mellan avlämningspunkten A vid tomtgränsen och anslutningspunkten B på fasaden där du och beredaren kommit överens om att medieomvandlaren ska sitta. Rännan ska vara 40 cm djup och 10 cm bred så att sökbandet och optoslangen får plats. Det går bra att gräva med en helt vanlig spade.

2. Lägg ner optoslangen

När du har grävt upp rännan lägger du först ner optoslangen och fyller sedan på med cirka 10 cm jord. Tänk på att låta optoslangen sticka upp cirka 1,5 meter i båda ändarna av rännan. Installatören kapar ändarna efter installationen.

3. Lägg ner sökbandet

Lägg ner sökbandet i rännan från anslutningspunkten vid tomtgränsen till avlämningspunkten vid fasaden. Lämna cirka 1,5 meter sökband i båda ändarna. Fyll sedan försiktigt igen rännan, tänk på att ta bort stora stenar och andra tunga eller vassa föremål som kan skada materialet.

4. Var noga med ändstoppen

Se till att ändstoppen som ska sitta i vardera ände av optoslangen sitter på ordentligt. Annars riskerar det att komma in fukt och smuts i slangen som kan skapa problem när vi ska blåsa fiber.

Nu är ditt hem redo för installation!