Bredband firar 20 år – arkitekten var först

Först ut med fiberanslutning var Gävle kommun. Nummer två var Banverket. Men redan den 31 mars 1999 tecknade Johan Skoog kontrakt med GavleNet. Därmed blev hans arkitektbyrå det första privata företag som blev bredbandskund. ”64 kb GavleNet Internet standard förbindelse” står det på projektkortet och senast den 15 maj 1999 skulle den irriterande modemsignalen vara ett minne blott.

Från analogt till digitalt

Johan har varit arkitekt sedan 1983. Han minns att ritverktygen började utvecklas digitalt redan i början av 90-talet.På 80-talet fanns stordatorer. Många anslöt sig till det men jag förstod att mycket skulle hända i branschen. 1994 kostade jag på mig en kurs i Stockholm, ”It-strategi i företagen”. Det var fyra helger och de främsta inom byggbranschen höll i den. Kursen kostade 50.000 kronor, minns Johan.

Målet för byggbranschen var att sänka kostnaderna med 25 procent med hjälp av it.

– De visade ett exempel från Norra Länken i Stockholm som höll på att byggas då. Ritningarna fyllde en lastpall med en meterhög papperstrave. Föreläsaren visade en diskett som innehöll samma antal ritningar.

Valet var enkelt för Johan. Bort med de stora tunga ritningarna i A1-format som skickades hit och dit med budbilar och in med skrivarstation, bästa datorerna och snabbaste bredbandet.

Vikten av att kommunicera smidigt

Johan är fortfarande noga med att ha rejält med tryck i fibrerna och bra datorer som orkar med de tunga programmen.

– Det var nog en tillfällighet att jag var först, säger han lite blygsamt.

Men han ligger fortfarande i framkant och vet vikten av att kunna kommunicera smidigt med alla inblandade aktörer.

– Det var en stor revolution. Ritar man med datorn kan datorn till exempel räkna ut hur långt ett streck är. Nästa generation är 3D.

Just nu håller han och hans medarbetare på att rita badhuset som ska byggas i Valbo.

– Det är roligt att kunna visualisera men it är bara ett hjälpmedel, inte en kompetens, säger han och visar hur Hagaskolan i Hofors ska förvandlas till ett upplevelsecentrum.

Johans arkitektbyrå är kanske mest känd för regementets förvandling till högskola och multiarenan i Sätra. Projekt som kanske inte alls sett ut som de gör om inte Johan varit tekniktillvänd.

Den första privatpersonen fick bredband i december 2003.

Publicerades den 26 november 2019.

Gå till nyhetsarkiv