Äldreboendet med snabbt och säkert bredband

När det nybyggda äldreboendet på Söder öppnade sina dörrar för ett år sedan visade det sig att det inte fanns något internet i brukarnas lägenheter. Uttagen satt på plats, men leverans av internet till privata brukare erbjöds inte av Attendos centrala internetleverantör.

Det enda nätverket som från början fungerade i byggnaden var organisationens interna nätverk som användes av personalen. När man sedan skulle öppna en sportbar för brukarna i ett av de gemensamma utrymmena blockerade nätverket hemsidor som CMore och Netflix.

Efter en rekommendation hörde verksamhetschefen Eva av sig till GavleNet som presenterade en parallell lösning till deras kommersiella uppkoppling.

Vi satte oss ner med Eva och biträdande verksamhetschefen Christin några månader efter arbetet färdigställts för att höra hur allt gått.

Eva, verksamhetschef på äldreboendet på Muréngatan.

Ett enkelt samarbete

En switch sattes på varje våning och GavleNet kopplades in i sammanlagt 102 lägenheter och 14 andra lokaler i byggnaden.

– Samarbetet med GavleNet har varit ett av de enklaste samarbeten vi haft, de har varit väldigt serviceminded och lätta att ha att göra med. Det gick snabbt och vi är så nöjda, berättar Eva.

– Ja, det var en kille här och fixade. Sedan fungerade det bara! tillägger biträdande verksamhetschefen Christin med ett skratt.

Viktigt att vara uppkopplad

En fungerande internetuppkoppling krävs för att läsa nyheter, handla på nätet, betala räkningar och hålla kontakten med omvärlden. Det sistnämnda blev ännu viktigare under pandemin då det blev besöksstopp på äldreboenden, och många av de boende har hållit kontakten med familj och vänner via nätet.

”Människor idag har ju oftast en dator hemma och den biten ska inte försämras för att man flyttar till ett äldreboende. Man ska ha samma frihet som när man bodde hemma, säger Christin.”

Vad är brukarna mest nöjda med?

– Sportbaren och hockeykanalerna! Sportbaren har blivit så populär. Filmkanalerna också. De bästa delarna är underhållningen och kommunikationen med omvärlden, avslutar Eva.

Den populära sportbaren med alla hockeykanaler.
På äldreboendet finns även ett spelrum med spelkonsol och VR-glasögon.

Är du fastighetsägare och intresserad av fiber?

Hör av dig till Håkan Holmgren på 026-17 85 41 eller Göran Asplin på 026-17 86 70 så berättar vi mer.

Publicerades den 24 juni 2024.

Gå till nyhetsarkiv